Pokladnice her/Klasické karetní hry/Zloděj: Porovnání verzí

Z Wikiknih
Smazaný obsah Přidaný obsah
Oprava překlepu
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu
značky: revertováno editace z mobilu editace z mobilního webu
Řádek 14: Řádek 14:


== Pravidla hry ==
== Pravidla hry ==
Hráči se střídají po směru hodinových ručiček. Začínající hráč je dohodou.
Hráči se střídají proti směru hodinových ručiček. Začínající hráč je dohodou.


=== Základní sestava ===
=== Základní sestava ===

Verze z 3. 7. 2021, 16:41

Počet hráčů
2 a více
Druh karet
2× francouzské – 108 listů (4× žolík), od 7 hráčů výše je vhodné přidat další balíček / balíčky dle potřeby
Sled karet
(není důležitý) 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J, Q, K, A, Joker
Hodnoty
  • joker 50
  • eso 20
  • vysoké karty (K až 8) 10
  • nízké karty (7 až 2) 5
Cíl hry
Získat na konci hry co nejvíce bodů za vyložené karty.

Pravidla hry

Hráči se střídají proti směru hodinových ručiček. Začínající hráč je dohodou.

Základní sestava

Po zamíchání karet se každému hráči rozdá 5, zbytek se položí na stůl reversem nahoru jako doplňovací balíček.

Možné tahy

Karty jde buď vykládat nebo odhazovat, a to dle libosti až do vyčerpání kapacity ruky. Vždy je nutné provést alespoň jednu z těchto činností. V každém případě je ovšem eventuální odhození karty poslední činností před dobráním, tj. po odhození nejde již vykládat a je třeba dobrat.

Vykládání

Hráč si vykládá před sebe do jednoho balíčku skupiny karet stejné hodnoty (tj. minimálně dvě), eventuálně přikládá navrch kartu či karty stejné hodnoty jako má vrchní skupina karet. Každá další nová hodnota se vykládá křížem. Balíček se staví tak, aby byly vidět jen hodnoty posledních dvou skupin karet.

Vyložit je možné čtyřmi způsoby:

  1. Hráč má na ruce alespoň dvě karty stejné hodnoty. Není nutné vyložit všechny karty stejné hodnoty najednou.
  2. Hráč má na ruce alespoň jednu kartu stejné hodnoty jako je hodnota vrchní skupiny karet na jeho balíčku. Pak tam může takovou kartu (takové karty) přiložit.
  3. Hráč má na ruce alespoň jednu kartu stejné hodnoty jako je hodnota vrchní skupiny karet na cizím balíčku. Pak vezme z cizího balíčku příslušnou vrchní skupinku karet a spolu se svojí kartou (svými kartami) stejné hodnoty si ji položí na svůj balíček. (Odtud název "Zloděj".)
  4. Hráč má na ruce alespoň jednu kartu stejné hodnoty jako je hodnota vrchní karty na odhazovacím balíčku. Pak vezme z odhazovacího balíčku příslušnou vrchní kartu a spolu se svojí kartou (svými kartami) stejné hodnoty si ji položí na svůj balíček.

Joker může brát kteroukoliv hodnotu a zároveň uzamyká hráčův balíček před dalším vykrádáním protihráči. V takovém případě se balíček sbalí jedním směrem (již není nutné mít hodnoty křížem), Joker se dá nahoru a začíná se s novým.

Odhazování

Nemůže-li si hráč vyložit, jednu kartu odhodí do odhazovacího balíčku.

Odhodit je možné v rámci taktizování i kartu, která by jinak šla vyložit.

Odhazuje se vždy maximálně jedna karta.

Závěr tahu

Na konci tahu si hráč dobere z doplňovacího balíčku do plného počtu. Pakliže v doplňovacím balíčku není dostatečný počet karet, z odhazovacího balíčku se odebere poslední karta, která se nechá jako základ nového odhazovacího balíčku, a zbytek se otočí a stává se doplňovacím balíčkem (tzv. "otáčení balíčku"). Pakliže si nemůže dobrat do plného počtu, dobere si alespoň tolik, kolik je možné. Vždy ale musí na stole zůstat alespoň jedna karta v odhazovacím balíčku.

Závěr hry

Od okamžiku, kdy si některý z hráčů nemůže dobrat do plného počtu (včetně eventuálního otočení balíčku), se karty již nedobírají a balíček neobrací. Hraje se podle výše uvedených pravidel až do odhození všech karet všemi hráči.

Na závěr si všichni spočítají body za všechny karty ve svém balíčku dle uvedeného hodnocení. Vítězem je hráč s nejvyšším počtem bodů.