LaTeX/Formátování textu: Porovnání verzí

Z Wikiknih
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Meziřádkové mezery: +nezlomitelná mezera
→‎Rozdělování slov: +lomítko/slash
Řádek 31: Řádek 31:


Pokud vyžadujeme jiné rozdělování u jediného konkrétní výskytu, pak můžeme přímo v textu v daném slově pomocí dvojice lomítka a spojovníku (<code>\-</code>) určit, kde jej smí LaTeX zalomit.
Pokud vyžadujeme jiné rozdělování u jediného konkrétní výskytu, pak můžeme přímo v textu v daném slově pomocí dvojice lomítka a spojovníku (<code>\-</code>) určit, kde jej smí LaTeX zalomit.

=== Lomítko ===
Latex v základním nastavení nezalamuje slova za lomítkem, například v dvojici ''vstup/výstup''. Povolit zlom hned za lomítkem lze využitím příkazu <code>\slash</code>:
{{Kód|jazyk=latex|kód=
vstup\slash výstup
}}


[[Kategorie:LaTeX]]
[[Kategorie:LaTeX]]

Verze z 13. 4. 2020, 21:54

Mezery

Meziřádkové mezery

Velikost meziřádkové mezery lze změnit umístěním příkazu

\linespread{koeficient}

do hlavičky dokumentu. V tomto případě je koeficient číslo udávající velikost vůči původní meziřádkové mezeře o velikosti 1. Z vnitřních technických důvodů je ovšem pro dvojnásobnou velikost potřeba vložit hodnotu 1.6:

\linespread{1.6}

a pro mezeru velikosti půldruhého násobku původní velikosti hodnotu 1.3:

\linespread{1.3}

Nezlomitelná mezera

Nezlomitelná mezera se ve zdrojovém kódu LaTeXu vyznačuje znakem '~'. Tedy například:

Tenkrát byl králem Karel~IV., který …

Rozdělování slov

LaTeX umí automaticky rozdělovat slova na konci řádku. Potřebuje k tomu ale znát pravidla pro rozdělování pro daný jazyk. Pokud je v rámci instalace nebo instalace rozšiřujících balíčků nainstalována podpora pro češtinu a patřičné příkazy v hlavičce dokumentu zařídí jejich aktivaci, pak funguje rozdělování automaticky i pro češtinu.

Pokud LaTeX neumí nějaké slovo rozdělovat nebo je rozděluje nežádoucím způsobem, pak můžeme pro dané slovo v rámci celého dokumentu výslovně požádat o jiné rozdělování. K tomu slouží příkaz

\hyphenation{sez-nam slov}

Ten má jako parametr seznam slov, do kterých jsou na místech povolených pro zlom vloženy spojovníky. Tímto způsobem je možné i zakázat rozdělování některých slov, jsou-li v seznamu uvedena bez jakéhokoliv spojovníku.

Pokud vyžadujeme jiné rozdělování u jediného konkrétní výskytu, pak můžeme přímo v textu v daném slově pomocí dvojice lomítka a spojovníku (\-) určit, kde jej smí LaTeX zalomit.

Lomítko

Latex v základním nastavení nezalamuje slova za lomítkem, například v dvojici vstup/výstup. Povolit zlom hned za lomítkem lze využitím příkazu \slash:

vstup\slash výstup